Nove Posebne gradbene uzance 2020

z uvodnimi pojasnili
Avtor/ji: mag. Maja Koršič Potočnik, Maja Prebil, mag. Vesna Sodja
Koda: 102586
Leto izdaje: 2020
Založba: Uradni list RS
Format: 16,5 cm × 23,5 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 100
ISBN: 978-961-204-675-0
Ocena:
Cena: 49,00 €

Posebne gradbene uzance (PGU) so pomemben pravni vir v gradbenem pravu, saj v gospodarskih pogodbah veljajo vselej, kadar z gradbeno pogodbo niso eksplicitno izključene. Vsebujejo številne pravne institute, ki podrobno urejajo odnos med investitorjem in gradbenim izvajalcem.

Po dolgih letih smo dobili prenovljene Posebne gradbene uzance 2020, pravzaprav prve, sprejete v Republiki Sloveniji, saj so bile stare PGU sprejete že leta 1977, še v času Jugoslavije. Nove PGU 2020 so modernizirane in sledijo aktualni praksi v gradbeništvu, prinašajo pa tudi nujno potrebne novosti in poenotenje terminologije.

Med ključnimi novostmi je opredelitev pogodbe s klavzulo »ključ v roke«, ki ni cenovna klavzula, temveč vrsta mešanega tipa pogodbe. Razširjeni ali dejanskim razmeram prilagojeni so tudi številni drugi instituti. Povsem nova izdaja PGU 2020 je opremljena z uvodnimi pojasnili vrhunskih strokovnjakov, ki so sodelovali pri pripravi novih PGU, in sicer odvetnic mag. Maje Koršič Potočnik, mag. Vesne Sodja ter Maje Prebil ter mag. Jožeta Renarja, nekdanjega direktorja Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS.

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost